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Please select the type(s) of organization responding to this exposure draft. If you 
are not responding on behalf of an organization, please select “individual.” 

Accounting Firm    
Federal Entity (user)    
Federal Entity (preparer) X   
Federal Entity (auditor)    
Federal Entity (other)  If other, please specify:  
Association/Industry Organization    
Nonprofit organization/Foundation    
Other  If other, please specify:  
Individual    
 

Please provide your name. 

Name: U.S. General Services Administration, Office of the CFO 
 

Please identify your organization, if applicable. 

Organization: Office of Financial Management, Financial Policy Division 
 

Your responses should be sent to fasab@fasab.gov. If you are unable to respond by 
email, please fax your responses to 202-512-7366. 

 
Q1.   In light of the recently issued Statement of Federal Financial Accounting 

Standards (SFFAS) 54, Leases, this TR proposes to clarify existing TRs by 
providing conforming amendments (see paragraphs 3 -10). These conforming 
amendments acknowledge the SFFAS 54 amendments and further clarify the 
revised lease accounting standards by eliminating outdated references as a 
result of the new guidance. TR 10, Implementation Guidance on Asbestos 
Cleanup Costs Associated with Facilities and Installed Equipment, and TR 16, 
Implementation Guidance for Internal Use Software, are being amended 
because internal use software has specifically been scoped out of SFFAS 54, so 
the language in these TRs is not consistent with SFFAS 54. 
 
Do you agree or disagree with the proposed amendments to TR 10 and TR 
16? Please provide the rationale for your answer. 
 
GSA Response:  We are very concerned with the wording shown in Paragraph 
4 of the ED, specifically for the proposed change to Footnote 4 of Paragraph 3 
in TR10, regarding the revised definition of Federal real property.  The existing 
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TR10 language being removed was specific to include “capital leases” as 
Federal real property subject to consideration for reporting of asbestos liabilities.  
The revised wording of, “…real property is defined as federal facilities and 
installed equipment; and includes 1) real property recognized as a result 
of leases (see SFFAS 54, Leases) and leasehold improvements;” appears 
to greatly expand the population of leases that must be considered for potential 
disclosure of asbestos liabilities.  It is also not sufficiently clear whether the 
terminology, “real property recognized as a result of leases” is intended to 
include right-to-use (RTU) assets capitalized under SFFAS 54 or is limited to 
real property recognized in accordance with Paragraph 25 of SFFAS 54 (leases 
that will transfer ownership).   
 
We believe very strongly that RTU assets should be excluded from 
consideration as real property in the application of asbestos liability reporting 
requirements.  In all instances that we are aware, and in general, retirement 
obligations for asbestos removal is borne by the owner of real property.  We 
also recognize that leases have the potential to create exposure to asbestos 
liability risk to a lessee in instances where transfer of ownership at a point in 
time is stated in the lease, or a purchase option is exercised.  We believe that it 
is only in these two instances that a lessee should be required to consider 
recognition of possible or probable asbestos liabilities for leased assets. 
 
If RTU assets were included as real property in the assessment processes for 
asbestos liability reporting, this would result in a substantial increase in effort 
expended by GSA, both for initial implementation and in the long-term.  We 
would expect to not find any instances where GSA is at risk for and have to 
report asbestos liabilities with RTU assets.  However, the exercise of evaluating 
all of our thousands of existing leases, and annual monitoring of thousands of 
new leases and lease modifications for consideration under asbestos reporting 
requirements would create an excessive burden with no expected impact on 
GSA financial reporting. This compares to the very small population (less than 
10) of leases that today meet the criteria as capital leases and are included in 
considerations for asbestos liability reporting.  
 
Our concern with the existing wording proposed in the ED is further complicated 
by nuances in the potential interpretations of the wording.  While SFFAS 54 
does indicate that leased assets are to be disclosed separately from other PP&E 
assets, SFFAS 54 does not definitively declare whether RTU assets are 
expected to also be grouped with other assets and considered an asset of the 
category they are associate with (i.e. buildings, vehicles, equipment, land, etc.).  
Accordingly, it is unclear from SFFAS 54 whether an RTU asset from a lease of 
real property is considered to be real property or a separate and distinct RTU 
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asset. The distinction in this wording impacts the interpretation of the proposed 
change to Footnote 4.  If an RTU asset for a lease of real property is not actually 
deemed to be real property, than the language used in the Footnote 4 of, “…1) 
real property recognized…” would seem to exclude RTU assets and limit 
potential applicability of asbestos reporting to assets acquired under SFFAS 54 
paragraph 25, and leasehold improvements.  With the potential for multiple 
interpretations, the proposed changes to Footnote 4 should be reworded for 
clarity.  
 
We suggest the following wording to replace the part 1) in the footnote 4: 
 
“1) real property recognized as a result of leases that will transfer 
ownership (see SFFAS 54, Leases, paragraph 25) and leasehold 
improvements;” 
 
From experiences with GSA’s real property portfolio, we would also expect that 
instances of asbestos liabilities related to leasehold improvements would prove 
to be exceedingly rare.  We would suggest that the AAPC poll agencies with real 
property to determine if including leasehold improvement discussions with this 
language has merit and appears to have sufficient benefit to outweigh the cost 
of regular processes and controls to evaluate such assets for potential asbestos 
liability. 

Q2.   The TR 16 amendments clarify that reporting entities should capitalize the cost 
of internal use software, including software licenses, when such software meets 
the criteria for general property, plant, and equipment in accordance with 
SFFAS 10, Accounting for Internal Use Software, and the lease accounting 
concepts would not apply. 
 
Do you agree or disagree with the proposed amendments to TR 16 to 
clarify the capitalization of internal use software cost? Please provide the 
rationale for your answer. 
 
GSA Response:  We disagree with some of the wording used for the proposed 
changes to paragraph 27 of TR 16, specifically the sentence, “Agency judgment 
should apply in determining what portions of license fees are attributable to 
software capitalizable costs versus executory costs.” This sentence reads as a 
directive requirement that agencies must make estimates of the component 
costs of a license (initial cost, maintenance, enhancements, etc.), and use 
estimates of such elements to capitalize appropriate portions in accordance with 
SFFAS 10.  In many instance, there is no reasonable basis management would 
have to make such estimates, especially when software is sold under one lump-
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sum price, or pricing requires recurring payments (annually or other), but it is 
clear that maintenance and enhancements are included with purchase.  There 
are instances where distinct costing/pricing of the components is not information 
sellers make available to the public, or the components are not even available to 
procure separately. 
 
Accordingly, it is recommended that the wording in this section be clarified to 
only require management to make these estimates where there is available 
market information or available pricing data from sellers to use as a basis for the 
estimates.  We further recommend language be added that if no such reliable 
basis exists, licenses should be expensed and not included in SFFAS 10 
capitalization. 
 
We also request a sentence be added to paragraph 27 of TR16 to specifically 
state that entities should not apply concepts such as prescribed in SFFAS 54 to 
impute or derive asset values for capitalization purposes of SFFAS 10.  
Accordingly, a license that may involve payment streams would only include  
amounts subject to capitalization if a contract/agreement clearly identifies 
financing as an element of the award, or if there are upfront amounts due for the 
right to use the software and the upfront costs are clearly identified as a portion 
of the payment stream.   
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