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FW: #9 FW: US DOL/OCFO/DFR Comments on FASAB Exposure Draft, Proposed
Technical Bulletin 19-1, “Loss Allowance for Intragovernmental Receivables”

From: Simpson, Cynthia - OCFO [mailto:Simpson.Cynthia@dol.gov]

Sent: Tuesday, October 01, 2019 1:57 PM

To: FASAB

Cc: Batchelor, Melissa L; DiGiantommaso, Jennifer M. - OCFO; Wyes, Tesfaye T - OCFO; Maurer, Jennifer - OCFO;
Sacchetti, Dylan M - OCFO; Polen, Chris P - OCFO; Simpson, Cynthia - OCFO

Subject: US DOL/OCFO/DFR Comments on FASAB Exposure Draft, Proposed Technical Bulletin 19-1, “Loss Allowance for
Intragovernmental Receivables”

Below please find comments from the U.S. Department of Labor (DOL), Office of the Chief Financial Officer (OCFO),
Division of Financial Reporting (DFR), on the exposure draft (ED) of Proposed Technical Bulletin 19-1, “Loss Allowance for
Intragovernmental Receivables.” Comments were requested by October 1, 2019. DOL/OCFO/DFR is a Federal entity
preparer.

We appreciate the opportunity to provide comments. If there are any questions, please contact:

Cynthia Simpson, simpson.cynthia@dol.gov or
Jennifer DiGiantommaso, DiGiantommaso.Jen@dol.gov

Regards,

Cynthia D. Simpson

Accountant

U.S. Department of Labor

Office of the Chief Financial Officer
Division of Financial Reporting
(202) 794-0587 telework
simpson.cynthia@dol.gov

Q1. The proposed Technical Bulletin (TB) would provide that the absence of explicit
guidance distinguishing between the accounting of intragovernmental receivables and
receivables from nonfederal entities in Statement of Federal Financial Accounting
Standards (SFFAS) 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities, does not mean the
standards only apply to receivables from nonfederal entities.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.

DOL/OCFO/DFR Response to Q1: Disagree. Treasury Financial Manual, Volume 1, Part 2, Chapter 4700 (I TFM 2-4700,
July 2019 version) has specific guidance that designates the U.S. Department of Labor (DOL) as the authoritative source
for the intragovernmental fiduciary transactions in these programs:

-- Federal Employees’ Compensation Act (FECA) workers’ compensation program and

-- Unemployment Compensation for Federal Employees (UCFE) and Unemployment Compensation for Ex-service
members (UCX).
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DOL/OCFO/DFR publishes on its website on a quarterly basis, the billing, collections, receivables, and revenues (among

other things) for the Agencies’ fiduciary transactions. The DOL/OCFO website is:
https://www.dol.gov/agencies/ocfo/publications

As the fiduciary Agency, the DOL’s FECA program is separately audited for, among other things, its systems compliance
as a service provider and schedules of receivables and benefits expenses. DOL should not record an allowance for
doubtful accounts for these programs’ intragovernmental receivables because Agencies are required to reconcile to and
report in accordance with DOL's balances per | TFM 2-4700; the TFM has detailed guidance for eliminating the
intragovernmental balances for these fiduciary transactions.

Q2. The proposed TB would clarify that recognition of losses provided in paragraphs
41-51 of SFFAS 1 apply to both intragovernmental receivables and receivables from
nonfederal entities.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.

DOL/OCFO/DER Response to Q2: Disagree. Recognition of losses should not apply to intragovernmental receivables
that result from fiduciary transactions.

Q3. The proposed TB would clarify that an allowance recognized in a reporting entity’s
financial statements does not alter the underlying statutory authority to collect the
receivable or legal obligation of the other intragovernmental entity to pay.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.

DOL/OCFO/DFR Response to Q3: Disagree. Refer to the responses for Q1 and Q2. No allowance should apply to DOL’s
fiduciary transactions.

Other Aspects of the Proposal

DOL/OCFO/DFR Response:
Your memorandum requesting comments stated, “ . . . you are welcome to comment on any aspect of this proposa

III

This comment is with regard to the proposed TB 2019-1 paragraph 19 effective date. We disagree with “effective upon
issuance.” This is unclear as to which reporting period the TB should be applied and how it should be applied. Because
the Treasury has a policy memorandum currently in effect for FY 2019 reporting the effective date must be specific or
this may cause confusion.

For example, FASAB issued two TBs where the timing of the issuance date and lack of specific effective date may have

caused confusion:
--TB 2017-1: Intragovernmental Exchange Transactions dated November 1, 2017 and effective upon issuance and
—-TB 2017-2: Technical Bulletin 2017-2: Assigning Assets to Component Reporting Entities dated November 1, 2017 and

effective upon issuance.

Per TB 2000-1, paragraph 10

Page 5 - Technical Bulletin 2000-1; FASAB Handbook, Version 17 (06/18)

10. Each Technical Bulletin will specify an effective date and transition provisions for initial
application. While the FASAB expects that most Technical Bulletins will be applied
prospectively, Technical Bulletins may require retroactive application if appropriate in the
circumstances.
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The default effective dates for TBs 2017-1 and 2017-2 were prospective and no transition provisions were made for

initial application. The effective date paragraphs for the 2017 TBs:

-- did not prohibit retroactive application, so an Agency may choose to implement for FY 2017 reporting;

-- did not require retroactive application, so an Agency may choose to implement for FY 2018 reporting based on the
November 1, 2017 issuance dates; and

-- were silent as to transition provisions for initial application.

If the proposed TB 2019-1 is issued during

--a component reporting entity’s subsequent events reporting period, e.g., October 1 through November 19 (for the FY
2019 reporting period) or

-- the governmentwide reporting entity’s subsequent events reporting period, e.g., November 16 through March 18 (for
the FY 2018 reporting period due to partial lapse in appropriations)

this may cause confusion and the reporting entity and their auditor may disagree about the reporting period(s) in which
to apply the TB and how to apply it (e.g., retroactive, change in accounting principle, restatement of prior years’ financial
statements) because the proposed TB 2019-1’s policy is the opposite of the Treasury policy described in their
memorandum, | TFM 2-4700 Appendix 6 {July 2019 version), and OMB Circular A-136 page 27 (June 28,2019

version). Furthermore, the Treasury will need time to

-- adjust its systems for governmentwide reporting and

-- provide guidance to the component reporting entities.

Component reporting entities will need time to implement the TB in their financial systems and financial reporting.

We realize that the proposed TB 2019-1:

-- does not intend to change GAAP, instead the clarifications are intended to make GAAP clearer and

-- as Level B in the GAAP hierarchy would have precedence over Circular A-136 as level D in the GAAP hierarchy
but the nature of the change (as the opposite of Treasury’s policy) requires more specific guidance.

Therefore, paragraph 19 should be specific as to effective date and transition provisions. Paragraph 19 should state that
-- the effective date is for reporting periods after September 30, 2020 (or later),

-- there is no retroactive application, and

-- earlier implementation is not permitted.






