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COMPTROLLER

Monica R. Valentine

Executive Director

Federal Accounting Standards Advisory Board
441 G Street, NW, Suite 1155

Washington, DC 20548

SEP 30 2019

Dear Ms. Valentine:

The Department of Defense (DoD) is pleased to submit the attached comments on
the Federal Accounting Standards Advisory Board Technical Bulletin (TB) 2019-1 of the
proposed Exposure Draft “Loss Allowance for Intragovernmental Receivables.” The DoD agrees
with the proposed TB but we offer a few suggestions. Detailed responses to FASAB’s
questions and additional comments are provided in the enclosure.

Thank you for considering the DoD's input.

Sincerely,

AL

Douglas A. Glenn
Assistant Deputy Chief Financial Officer

Enclosure:
As stated
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Loss Allowance for Intragovernmental Receivables

Please select the type(s) of organization responding to this exposure draft. If you
are not responding on behalf of an organization, please select “individual.”

Accounting Firm

Federal Entity (user)

Federal Entity (preparer) X
Federal Entity (auditor)

Federal Entity (other)
Association/Industry Organization
Nonprofit organization/Foundation

Other

Individual

If other, please specify:

If other, please specify:

T

Please provide your name.

Name:

Douglas A. Glenn, Assistant Deputy Chief Financial Officer,
Office of the Under Secretary of Defense (Comptroller)

Please identify your organization, if applicable.

Organization: Department of Defense

Q1.

The proposed Technical Bulletin (TB) would provide that the absence of explicit
guidance distinguishing between the accounting of intragovernmental receivables and
receivables from nonfederal entities in Statement of Federal Financial Accounting
Standards (SFFAS) 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities, does not mean
the standards only apply to receivables from nonfederal entities.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.
DoD’s Response:

Agree. This TB will clarify the Board's intent that paragraph 42 of SFFAS 1: Accounting
for Selected Assets and Liabilities, which requires entities to report receivables from
federal entities (intragovernmental), separately from receivables for nonfederal entities,
does not mean that the other paragraphs in SFFAS 1 only apply to receivables from
nonfederal entities.
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Q2.

Q3.

Loss Allowance for Intragovernmental Receivables

The proposed TB would clarify that recognition of losses provided in paragraphs 41-51
of SFFAS 1 apply to both intragovernmental receivables and receivables from
nonfederal entities.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.

DoD’s Response: Agree. The language in paragraphs 10, 11, and 12 of the proposed
TB clearly state that recognition of losses provided in paragraphs 41-51 of SFFAS 1 apply
to both intragovernmental receivables and receivables from nonfederal entities.

Note that although we agree that the proposed TB clarifies that paragraphs 41 -51 applies
to both intragovernmental receivables and receivables from nonfederal entities, in light
of paragraph 15 of the proposed TB and the language in paragraph 131 of SFFAS 7:
Accounting for Revenue and Other Financing Sources and Concepts for Reconciling
Budgetary and Financial Accounting, we believe it would be helpful for this TB to include
an example of a situation when a loss for an intragovernmental receivable should be
recognized, as well as some additional guidance providing some indicators to be aware
of that would provide evidence that a loss allowance for an intragovernmental receivable
should be considered.

The proposed TB would clarify that an allowance recognized in a reporting entity’s
financial statements does not alter the underlying statutory authority to collect the
receivable or legal obligation of the other intragovernmental entity to pay.

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.

DoD’s Response:

Agree. The language in paragraph 16 of the proposed TB clearly states that an
allowance recognized in a reporting entity’s financial statements does not alter the

underlying statutory authority to collect the receivable or legal obligation of the other
intragovernmental entity to pay.

Comments on Other Aspects of the Proposed Technical Bulletin

Paragraph 2 of the proposed TB states:

“This guidance applies to all reporting entities that present general purpose federal
financial reports (GPFFRs), including the consolidated financial report of the U.S.
Government (CFR) ...... :

The focus of this proposed TB is to clarify and emphasize that an aspect of SFFAS 1 is
applicable to intragovernmental receivables. Specifically, whether an allowance for
estimated uncollectible amounts should be recognized to reduce the gross amount of
intragovernmental receivables to its net realizable value. Since intragovernmental
receivables and intragovernmental payables, and related allowances for estimated
uncollectible amounts, should be eliminated in the consolidated financial report of the
U.S. Government, it seems that the proposed TB is not applicable to the consolidated
financial report of the U.S. Government.
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