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Please select the type(s) of organization responding to this exposure draft. If you 
are not responding on behalf of an organization, please select “individual.” 

Accounting Firm    
Federal Entity (user)    
Federal Entity (preparer) X   
Federal Entity (auditor)    
Federal Entity (other)  If other, please specify:  
Association/Industry Organization    
Nonprofit organization/Foundation    
Other  If other, please specify:  
Individual    
 

Please provide your name. 

Name: Joanne Gasparini, Acting Deputy Chief Financial Officer 
 

Please identify your organization, if applicable. 

Organization: Social Security Administration (SSA) 
 

Q1.   The proposed Technical Bulletin (TB) would provide that the absence of explicit 
guidance distinguishing between the accounting of intragovernmental receivables and 
receivables from nonfederal entities in Statement of Federal Financial Accounting 
Standards (SFFAS) 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities, does not mean 
the standards only apply to receivables from nonfederal entities. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 

SSA Response:  Overall, we agree that the Exposure Draft (ED) TB provides additional 
clarifying information regarding intragovernmental and non-Federal (public) receivables 
as it applies to SFFAS 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities.   

However, we believe that additional research and guidance may be required on 
intragovernmental receivables, as detailed below (and applicable to this and the 
following two questions).    

As discussed at the April 2019 FASAB meeting, Treasury’s slide deck included a slide 
that stated per the fiscal year (FY) 2018 Government Accountability Office (GAO) 
independent auditor’s report, “If two Federal entities engaged in an intragovernmental 
transaction do not both record the same intragovernmental transaction in the same year 
and for the same amount, the intragovernmental transactions will not be in agreement, 
resulting in errors in the consolidated financial statements.”  As also stated in 
Treasury’s slide deck, “As it has for each of the past 22 fiscal years, the U.S. 
Government Accountability Office (GAO) issued a disclaimer of opinion on the FY 2017 
Financial Report of the U.S. Government.  In its report, GAO cited the government’s 
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difficultly to ‘adequately account for and reconcile intragovernmental activity and 
balances between Federal entities’ as a material weakness and a major impediment to 
expressing an opinion.”   
 
The Treasury Financial Manual and Office of Management and Budget (OMB) 
Circular A-136 took steps to alleviate this government-wide problem by disallowing an 
allowance for doubtful/uncollectible accounts on intragovernmental receivables.  The 
action taken by Treasury and OMB appears to be generally accepted accounting 
principle compliant, prior to the issuance of this ED TB, as current FASAB Standards 
did not appear to separately address intragovernmental receivables that roll-up to a 
consolidated entity other than to state in SFFAS 7 (paragraph 131), “For 
intragovernmental transactions, allowances for bad debts may not always be needed, 
because full payment can often be assumed.”  The Financial Accounting Standards 
Board in Accounting Research Bulletin 51, Consolidated Financial Statements, as 
amended, does state, “Consolidated statements assume that they represent the 
financial position and operating results of a single business enterprise.”  
 
There also appears to be a disconnect between GAO’s findings and the FASAB desired 
reporting of intragovernmental receivables.  How can this problem be resolved, as 
some believe an allowance for doubtful/uncollectible accounts should not be utilized as 
the intragovernmental receivables and intragovernmental payables should be 
eliminated as rolled-up to a consolidated single entity and because the 
intragovernmental receivables are considered fully collectible?  Perhaps a conversation 
with GAO, other auditors, and preparers could result in alternatives to recording an 
allowance for doubtful/uncollectible accounts, such as a note disclosure on any 
“potential” differences or reason for recording an allowance for doubtful/uncollectible 
accounts, so that the intragovernmental receivable/payable problem noted on the 
consolidated financial statements in the Financial Report of the U.S. Government would 
be resolved (similar to the discussions held for removing Land off the Balance Sheet).   
 
Given the guidance of other standard setting bodies, and normal consolidated entity 
practices, it could easily be assumed that the standard should be that consolidated 
statements represent the financial position and operating results of a single business 
enterprise and are deemed fully collectible (no allowance for intragovernmental 
receivables utilized).  We believe further research on this matter would be optimal with 
a hopeful result of solving the consolidated entry unbalanced intragovernmental 
receivables/payables issue while also abiding by the full disclosure principle. 
 

Q2.   The proposed TB would clarify that recognition of losses provided in paragraphs 41-51 
of SFFAS 1 apply to both intragovernmental receivables and receivables from 
nonfederal entities.  

  Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 
 
SSA Response:  See response to Q1 above.  The guidance in the ED TB would clarify 
that recognition of losses provided in paragraphs 41-51 apply to both intragovernmental 
receivables and receivables from non-Federal entities.  As indicated in our Q1 response, 
we believe further research may be warranted, especially on allowance for 
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doubtful/uncollectible accounts on intragovernmental receivables reporting up to a 
consolidated entity where collectability can be assumed. 
 

Q3.   The proposed TB would clarify that an allowance recognized in a reporting entity’s 
financial statements does not alter the underlying statutory authority to collect the 
receivable or legal obligation of the other intragovernmental entity to pay. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.  

SSA Response:  If the receivables are legally required to be collected, and they are 
historically collected in full, then an agency is not precluded from setting the allowance 
for loss at zero.  However, we understand for the consolidated statements if an 
allowance is booked, the intragovernmental receivables/payables would not net to zero 
(as it should), so additional analysis may be required to solve the problem at a 
consolidated entity basis. 
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