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Please select the type(s) of organization responding to this exposure draft. If you 
are not responding on behalf of an organization, please select “individual.” 

Accounting Firm    
Federal Entity (user)    
Federal Entity (preparer) X   
Federal Entity (auditor)    
Federal Entity (other)  If other, please specify:  
Association/Industry Organization    
Nonprofit organization/Foundation    
Other  If other, please specify:  
Individual    

 

Please provide your name. 

Name: Gordon T. Alston, Director of Financial Reporting and Policy, 
Internal Controls, and Travel 

 

Please identify your organization, if applicable. 

Organization: Department of Commerce 
 

Q1.   The proposed Technical Bulletin (TB) would provide that the absence of explicit 
guidance distinguishing between the accounting of intragovernmental receivables and 
receivables from nonfederal entities in Statement of Federal Financial Accounting 
Standards (SFFAS) 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities, does not mean 
the standards only apply to receivables from nonfederal entities. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 

The Department agrees. This will allow for consistent reporting of both federal and non-
federal accounts receivable. 

Q2.   The proposed TB would clarify that recognition of losses provided in paragraphs 41-51 
of SFFAS 1 apply to both intragovernmental receivables and receivables from 
nonfederal entities.  

  Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 
 
The Department agrees. The clarification will allow for consistent reporting of both         
federal and non-federal accounts receivable.  

Q3.   The proposed TB would clarify that an allowance recognized in a reporting entity’s 
financial statements does not alter the underlying statutory authority to collect the 
receivable or legal obligation of the other intragovernmental entity to pay. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.  
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The Department agrees. Recording an allowance does not write off a receivable 
or negate the collection process. 
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