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Please select the type(s) of organization responding to this exposure draft. If you 
are not responding on behalf of an organization, please select “individual.” 

Accounting Firm    
Federal Entity (user)    
Federal Entity (preparer) X   
Federal Entity (auditor)    
Federal Entity (other)  If other, please specify:  
Association/Industry Organization    
Nonprofit organization/Foundation    
Other  If other, please specify:  
Individual    
 

Please provide your name. 

Name: Edward Gramp, on behalf of the OCFO, Office of Financial 
Management 

 

Please identify your organization, if applicable. 

Organization: General Services Administration, Office of the Chief Financial 
Officer 

 

Q1.   The proposed Technical Bulletin (TB) would provide that the absence of explicit 
guidance distinguishing between the accounting of intragovernmental receivables and 
receivables from nonfederal entities in Statement of Federal Financial Accounting 
Standards (SFFAS) 1, Accounting for Selected Assets and Liabilities, does not mean 
the standards only apply to receivables from nonfederal entities. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 

GSA Response: We agree. While GSA has historically interpreted the paragraphs 40-
51 regarding accounts receivables in SFFAS 1 to be generally encompassing of both 
Federal and non-Federal receivables, the proposed language in the ED does provide 
clarity to prevent a misinterpretation of SFFAS 1. 

Q2.   The proposed TB would clarify that recognition of losses provided in paragraphs 41-51 
of SFFAS 1 apply to both intragovernmental receivables and receivables from 
nonfederal entities.  

  Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer. 
 
GSA Response: We agree. We concur that the concept of adjusting balances of 
accounts receivable to their net realizable value through the use of allowance accounts 
is as applicable to intragovernmental receivables as non-Federal receivables, to 
prevent overstatement of such assets. Where there are identified risks and uncertainty 
regarding the collection of accounts receivable, amounts that can be estimated as likely 
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uncollectable should be recorded. We know of no reason an intragov account 
receivable would warrant being valued for more than the expected realizable value, and 
see no reason for delaying related recognition of reasonably estimable losses. 

 

Q3.   The proposed TB would clarify that an allowance recognized in a reporting entity’s 
financial statements does not alter the underlying statutory authority to collect the 
receivable or legal obligation of the other intragovernmental entity to pay. 

Do you agree or disagree? Please provide the rationale for your answer.  

GSA Response: We agree. We believe accounting recognition and recording of  
estimates of allowances for amounts of intragovernmental accounts receivable likely to 
be uncollectable should have no bearing on the legal rights, authorities, or obligations 
governing the final settlement of the accounts. Accordingly, the proposed language in 
this ED provides such clarity to prevent misinterpretation. 
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