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September 29, 2017 
 
Wendy Payne, Executive Director 
Federal Accounting Standards Advisory Board 
Mail Stop 6H19 
441 G Street, NW – Suite 6814 
Washington, DC 20548 
 
 
Dear Ms. Payne: 
 
The Greater Washington Society of Certified Public Accountants (GWSCPA) Federal Issues and 
Standards Committee (FISC) appreciates the opportunity to provide comments on the Federal Accounting 
Standards Advisory Board’s (FASAB) Exposure Draft (ED) on the proposed Technical Bulletin, 
Intragovernmental Exchange Transactions. 
 
The GWSCPA consists of approximately 3,300 members, and the FISC includes nearly 30 GWSCPA 
members who are active in financial management, accounting, and auditing in the Federal sector.  We 
sincerely appreciate the opportunity by the Board to share our views, and the hard work and dedication by 
the Board Members and Staff on their contributions to improving federal financial reporting. 
 
Our responses to the ED question is included below. 
 
Q1. The proposed TB provides guidance to aid in determining whether intragovernmental arrangements 

are exchange transactions. 

 Do you agree or disagree with the proposed guidance? Please provide the rationale for your answer.  

A1. The FISC generally agrees with the provisions of the ED, but suggests the following matters for 
consideration by the Board.  The ED could benefit from: 

1. Examples or scenarios that were considered by the Board (other than the matter discussed in 
the Basis for Conclusions) that may qualify as exchange or non-exchange transactions.  For 
example, were there additional types of transfers in or transfers out that came to the Board’s 
attention that may warrant reconsideration by agencies for reporting under the ED?  As 
written, the ED is presented at a conceptual level, and inconsistent application may occur 
based on differing interpretations of the applicability of this ED. 

2. Discussion on whether the source of funds used for payment, such as whether payments made 
directly against the receiving entity’s treasury symbol (sometimes referred to as direct 
citation or “direct cite” transactions) or against the providing entity’s treasury symbol 
(sometimes referred to a reimbursable transactions), may impact the applicability of this ED. 
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3. A decision tree that would assist a user of the ED in evaluating whether factors exist for 
classification as an exchange or a non-exchange transaction. 

4. Examples of common mechanisms or documents that may communicate that “both parties 
agree that value has been exchanged (that is, each asserts that value is received and 
sacrificed” (paragraph 10), specifically with respect to the assertion of value by each party. 

5. Clarification on the statement that “intragovernmental transactions are neither market-based 
nor arms-length transactions” (paragraph 16).  It is recognized that intragovernmental 
transactions are not market-based in Statement of Federal Financial Accounting Standards 
(SFFAS) No. 7 and ED paragraph 10.  But the “common control” concept and its impact on 
“arms-length transactions” discussed in paragraph 10 is not fully explained.  If the Board’s 
intention is to state that all intragovernmental transactions are not performed on an arms-
length basis, which does not appear to have been stated in other Board pronouncements, then 
additional considerations may be needed with respect to the determination of related party 
transactions and reporting among Federal entities, and may require amendment to SFFAS No. 
47, Reporting Entity. 

6. Distinction between the reporting of inter-entity versus intra-entity intragovernmental 
transactions.  This ED requires an entity to report actual cost or imputed costs to the extent 
full costs exceed amounts billed (ED, paragraph 7 and footnote 2).  The Board also has a 
separate ED out for comment on Amending Inter-Entity Cost Provisions, which does not 
permit the recording of imputed inter-entity costs in some circumstances.  Providing the 
reader with a greater understanding of linkages between these two EDs would be important 
for understanding the Board’s expectations. 

7. Reconsideration of the timeframe for implementation of this ED.  The impact of this ED 
could be significant to some organizations, and may require one or two operating cycles to 
evaluate its impact and to adjust business processes to enable reporting in compliance with 
this ED.  Requiring that this ED be effective upon issuance may pose a negative impact to the 
preparer and auditor communities. 

***** 

This comment letter was reviewed by the members of FISC, and represents the consensus views of our 
members.   
 
Very truly yours, 

 
 
Andrew C. Lewis 
FISC Chair 
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