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Interpretation of Federal Financial Accounting 
Standards 5: Recognition by Recipient Entities of 
Receivable Nonexchange Revenue: An Interpretation of 
SFFAS 7

Status

Summary

Entities that receive nonexchange revenue collected on their behalf by another entity should 
recognize the revenue based on the best available evidence at the time the financial report is 
prepared. This provision of paragraph 60 of SFFAS 7 is intended to require recognition of the 
excise tax “true up” of the difference between amounts transferred to trust funds based on 
estimates by Treasury’s Office of Tax Analysis and the actual amount subsequently determined by 
IRS. IRS certifies the third quarter actual amount in December. The intent of paragraph 60 is to 
recognize this “true up” amount as a receivable or payable. The Board did not intend to impose 
“push down” accounting that would require entities such as trust funds that receive boxes 
collected on their behalf to recognize a portion of IRS’s net taxes receivable.

Issued December 1998

Effective Date Upon implementation of SFFAS 7, Accounting for Revenue and Other 
Financing Sources of the Federal Government and Concepts for 
Reconciling Budgetary and Financial Accounting

Interpretations and Technical Releases

Affects None.

Affected by None.
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Introduction

1. Paragraph 60 of SFFAS 7, Accounting for Revenue and Other Financing Sources, requires 
entities that receive nonexchange revenue collected for them by other entities to recognize “. 
. . the net change in any related inter-entity balances between collecting and receiving 
entities.” The Internal Revenue Service (IRS) is the primary collecting entity for the United 
States Government, although Customs and other entities also collect substantial amounts of 
nonexchange revenue on behalf of the General Fund and other federal entities. Some of 
those involved with preparing and auditing IRS’s financial statements have asked whether 
this should be interpreted to require entities such as trust funds that receive taxes collected 
on their behalf to recognize a portion of IRS’s net taxes receivable. This is sometimes 
described as “push down” accounting. The Board did not intend to impose “push down” 
accounting, as is further explained by this interpretation.

Interpretation

2. Entities that receive nonexchange revenue collected on their behalf by another entity should 
recognize the revenue based on the best available evidence at the time the financial report is 
prepared. This provision of paragraph 60 of SFFAS 7 is intended to require recognition of the 
excise tax “true up” of the difference between amounts transferred to trust funds based on 
estimates by Treasury’s Office of Tax Analysis and the actual amount subsequently 
determined by IRS. IRS certifies the third quarter actual amount in December. The intent of 
paragraph 60 is to recognize this “true up” amount as a receivable or payable.1 

Effective Date

3. The interpretation is effective upon implementation of SFFAS 7.

1Certification of the actual amount for the fourth quarter is not currently available from IRS until the end of March, 
which is too late to be included in the financial statements for the prior fiscal year.
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Appendix: Basis For Conclusions

4. The Board understood, when it recommended the standards contained in SFFAS 7, that the 
information available to IRS and its information systems do not presently permit “push 
down” accounting as described above. It was not the Board’s intent to establish a standard in 
this regard that recipient entities could not comply with because of factors outside their 
control. The recognition, measurement, and disclosure standards in SFFAS 7 for collecting 
entities such as IRS were designed to provide for accountability and useful information 
regarding tax revenues from the collecting entities. Therefore, as noted above, this provision 
of SFFAS 7 is intended only to require recognition of the most recent available “true up” of 
the difference between amounts of nonexchange revenue transferred to recipient entities 
based on estimates by Treasury’s Office of Tax Analysis and the actual amount subsequently 
determined by IRS.

5. One Board member notes that it is not possible to accrue something that is not measurable. 
He believes that, if the fourth quarter is not measurable, no accrual can be made, and no 
interpretation is needed. If any entity can “true up” a given tax revenue number, that should 
be done. That is, it should report the best available information. From this perspective, the 
standard does not call for more than the best estimate that is possible for a given revenue. 
This member believes that if someone needs clarification, it should be provided, but the 
clarification need not be elevated to an interpretation.

6. The Board concluded that, because there is confusion, and because this issue could affect 
more than one entity, an interpretation would be appropriate to assure that the guidance is 
readily available to all who need it.




